Semlor

Lite tidigt för semlor men jag var så sugen så jag var tvungen att baka ett gäng.
Använde mig av Roy Fares recept så här kommer det.
 
Semlor
 
Fördeg:

200 g mjölk (2 dl)
260 g vetemjöl (4 dl)
25 g jäst

Gör så här:
Värm upp mjölken till fingervarmt.
Blanda sedan i mjölken med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellan fart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.

Tillsätt därefter:

160 g vetemjöl (3 dl)
1 st ägg
2 g salt (1/2 tsk)
5 g kardemumma mald (1 msk)
100 g smör rumstemperatur
85 g strösocker (1 dl)

Gör så här:
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig, fin och känns elastisk.
Dela degen på 14 lika stora bitar cirka 60 g/st.
Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5 - 2 timmar.
Grädda mitt i ugnen på 210 grader och grädda i ca 8 - 10 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.

När bullarna svalnat, skär ett lock och gröp ur lite av bullens innehåll. Fyll sedan med mandelmassa och vispa grädden till önskad konsistens och fyll en spritspåse med stjärntyll.
Spritsa ovanpå mandelmassan, runt om och tryck på locket så det får ordentligt med grädde underifrån. Garnera med florsocker och servera!

Jag gjorde även egen mandelmassa som blev så gott.

Mandelmassa

100 g Sötmandlar
80 g Florsocker
Vaniljpulver
1/2 st Äggvita

Gör så här:
Koka upp vatten och skålla mandlarna.
Låt dem koka någon minut och skölj dem sedan i kallt vatten. 
Nu är det lätt att få av skalen.
Mixa mandlarna i en mixer.
Tillsätt florsocker och vanilj.
Känns smeten torr och smulig använd äggvita för att binda ihop massan. 
Mängden äggvita kan variera.

(Jag hade i mer florsocker för jag ville ha den lite sötare.)

 
 
Gjorde även några semelwraps :-)
 
 
baka - hembakat - homemade - mandelmassa - recept - semlor