Underbara lussebulle
Provade ett nytt recept på lussebullar i år från Caroline som har bloggen Älska att baka!
Helt underbara bullar blev det och världens finaste deg.
Helt underbara bullar blev det och världens finaste deg.

Lussebullar
1.5g saffran
1 msk starksprit
1 tsk strösocker
10g ekologisk jäst
5 dl fet mjölk
1 ägg
1.5 dl ljus sirap
2 tsk salt
Ca 14 dl vetemjöl (840g)
150g rumsvarmt smör
Dekorering:
1dl blötlagda russin
Sockerlag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
1. Blanda ihop saffran, socker och sprit i en mortel och mortla till en smet. Låt stå i nån timme.
2. Blanda ihop alla ingredienser till degen förutom smöret så det blir en kladdig deg. Sluta knåda precis när mjölet gått in i degen. Täck med plast och låt stå 30 min i rumstemperatur. Det här bildar gluten mycket effektivare än att knåda degen länge. Mindre jobb, saftigare bullar!
3. Släng upp degen på bänken utan mjöl under och knåda igenom den nån minut. Knåda också in smöret. Tillsätt lite mer mjöl men max nån dl för degen ska fortfarande vara lite kladdig och precis släppa bänken. Dra ut den och kasta hejvilt i bänken.Jäs övertäckt i bunke i några timmar eller över natten i rumstemperatur tills degen dubblat din storlek och spänner tillbaks när du petar på den med fingret.
4. Forma bullar i den form du vill, klassiska katter, kringlor. Vill du göra längder, vanliga bullar eller knyten så riv då mandelmassa och blanda med smör som fyllning. Jäs i ugnen eller på annan dragfri plats i några timmar. Samma som med degen, du ser att dom jäst klart när bullen spänner tillbaks direkt när du petar till den med fingret. Blötlägg också russinen och låt dom ligga där tills bullarna ska gräddas. Blötlagda russin suger inte åt sig fukt från degen så bullarna blir saftigare!
5. Tryck ner russin i degen som dekorering och grädda ca 10 min i 225 graders värme tills dom blivit gyllenbruna både ovanpå och under bullarna. Gör under tiden sockerlagen!
6. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka ihop i några få minuter. Pensla bullarna så fort dom kommer ut ur ugnen! Det ska fräsa om bullarna! Sockerlagen gör bullarna blanka och fina och så håller dom sig saftiga längre!
Jag ville att mina bullar skulle jäsa lite snabbare och inte så länge för det hade jag inte tid med, så jag hade 50g jäst och värmde mjölken till 37grader som jag sedan löste upp jästen i.
Mumsiga bullar och snurror!



<3
Mycket goda bullar 👏🏻